Avsnitt

#123 – Alexandra Hagen


Att arkitektur verkligen berör är nog långt ifrån en underdrift. Det som kan vara världens finaste byggnad för någon, kan vara världens fulaste för någon annan. Tur är väl då att det finns olika stilar och att arkitekturen i våra städer förändras med tiden.
Alexandra Hagen är VD för White arkitekter och i dagens avsnitt pratar vi om faktorer som spelar in när stilar förändras, vad som kännetecknar dagens arkitektur och vad hon ser för möjligheter när hon blickar framåt.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#122 – Linda Lövgren


Festen är över, krisen kommer bli ännu värre, total krasch och förlorat år. Det är bara några av rubrikerna för att beskriva nuläget på bostadsmarknaden.
Vi har under de senaste åren vant oss vid en hel del snack om bostadsbyggandet, men går det att se någon verkstad? Vad finns det för lösningar och vad behöver prioriteras?
Linda Lövgren arbetar som senior bostadsanalytiker på WSP och i det här samtalet pratar vi om dagens läge på den svenska bostadsmarknaden och vad vi ser när vi blickar framåt.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#121 – Johan Kuylenstierna


Hållbar utveckling är ett begrepp som används för att peka ut en önskvärd samhällsutveckling. Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Texten kommer från Agenda 2030 och de globala målen som vi i Sverige tillsammans med övriga medlemsstater i FN har skrivit under att arbeta för samt uppfylla.
Att en förändring i samhällsbyggnadsbranschen är nödvändig för att lyckas med detta finns det både siffror som visar och samtidigt en allt större förståelse för.
För att lyckas är det en hel del kuggar i kugghjulet som behöver klaffa och för största möjliga effekt är det viktigt att vi gör genomtänkta vägval.

Johan Kuylenstierna är generaldirektör på Formas som är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Formas finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#120 – Bengt Rehn


Bygga seriellt, spara tid och minska kostnader. Dessutom med höga krav på gestaltning och hållbarhet. Vad det ska resultera i? Tusentals välplanerade bostäder. Det finns väl knappt någon som tycker att detta är en dålig idé men genom åren har få bostadsaktörer lyckats uppnå detta mål.
För några år sedan gick tre bostadsbolag ihop och skapade ett koncept för att lyckas med denna ambition.
Bengt Rehn är sedan 2016 ansvarig projektkoordinator för konceptet/utvecklingsprojektet Stockholmshusen och idag finns det färdiga bostadshus att utvärdera, hundratals lägenheter i produktion och ännu fler i planeringsskedet. Ett perfekt tillfälle för ett samtal där vi får möjlighet att lära oss lite mer.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#119 – Ali Ranji


Första gången jag hörde talas om Ali Ranji var år 2012. Men det dröjde över tio år tills vi faktiskt träffades. Det var under våren förra året och sedan dess har vi haft en del spännande samtal. I alla fall enligt mig. Men nu får ni chansen att avgöra om ni känner samma sak för här kommer vårt senaste.
Ali är sedan drygt ett halvår tillbaka Projektdirektör på Akademiska hus och i detta avsnitt pratar vi om projekt, hållbarhet och förändring.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify